Otwartość to przyszłość edukacji.

Zywienie

x
Szczegóły książki

Podsumowanie

Podręcznik „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” jest skierowany do studentek i studentów pielęgniarstwa jako pozycja wspierająca naukę przedmiotów takich jak dietetyka czy interna. Może być również cennym materiałem podczas powtórzeń i przygotowań do egzaminów. Interdyscyplinarne podejście sprawia, że sprawdzi się także jako poradnik dla osób już aktywnych zawodowo, sprawujących opiekę nad pacjentami w warunkach klinicznych i ambulatoryjnych. „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” dostarcza też cennych informacji i porad dotyczących profilaktyki zdrowotnej i promocji zdrowego stylu życia. Niniejszy podręcznik bazuje na amerykańskiej pozycji „Nutrition for Nurses”, jednak został znacząco przebudowany i uzupełniony, by odpowiadał realiom polskim i europejskim. Dotyczy to zgodności z normami i przepisami, ale także z praktyką kliniczną i dydaktyczną. Zadbały o to autorki polskiej edycji – cenione autorytety w dziedzinie pielęgniarstwa. Podręcznik został sfinansowany w ramach programu HP Digital Equity Accelerator dla Fundacji OpenStax Poland oraz z grantu White Star Education Foundation. Serdecznie dziękujemy!

Główni autorzy

Iwona Bodys-Cupak, dr hab. n. o zdr., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Anna Felińczak, dr n. med., prof. Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Iwona Malinowska-Lipień, dr hab., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Monika Michalak, dr n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Mirosława Noppenberg, dr n. o zdr. Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
​​Lucyna Płaszewska-Żywko, dr n. med., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Lucyna Ścisło, dr hab. n. med. i n. o zdr., Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum

oraz autorki wydania "Nutrition for Nurses"
Emerald Charity Bilbrew, Fayetteville Technical Community College
Jody Vogelzang, Fairfield University
Kelli Whittington, Southern Illinois University

Autorzy współpracujący

Joanna Rosińczuk, prof. dr hab. n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Zgłoś poprawkę

Wszystkie podręczniki OpenStax Poland przechodzą rygorystyczny proces recenzji. Mimo to niektóre błędy mogły zostać przeoczone, co zdarza się w każdej profesjonalnej publikacji. Nasze książki są cyfrowe, dlatego możemy uaktualniać je, gdy zachodzi taka potrzeba. By zaproponować poprawkę, prosimy skorzystać z odnośnika na stronie podręcznika na OpenStax.org. Zgłoszone poprawki są analizowane przez ekspertów i wprowadzane do publikacji przez zespół redakcyjny.

Errata

Data publikacji

15 września, 2025

Wersja cyfrowa

ISBN PDF 978-83-965824-5-4. ISBN online 978-83-965824-6-1

Licencja


Podręcznik "Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych"
jest opublikowany na licencji Creative Commons Attribution License v4.0