- Wprowadzenie
- 1.1 Prawidłowe odżywianie jako element zdrowego stylu życia
- 1.2 Proces opieki żywieniowej ze szczególnym uwzględnieniem oceny stanu odżywienia i diagnozy żywieniowej
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 2.1 Etapy edukacji żywieniowej pacjenta
- 2.2 Specyfika interwencji żywieniowej w różnych grupach pacjentów
- Podsumowanie rozdziału
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 3.1 Ocena stanu odżywienia i analiza wpływu żywienia na układ nerwowy
- 3.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 3.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego
- 3.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 4.1 Ocena i analiza wpływu odżywiania na układ hormonalny
- 4.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 4.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu hormonalnego
- 4.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 5.1 Ocena i analiza wpływu żywienia na układ krwiotwórczy
- 5.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 5.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu krwiotwórczego
- 5.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 6.1 Ocena i analiza wpływu żywienia na układ sercowo-naczyniowy
- 6.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 6.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- 6.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 7.1 Ocena i analiza wpływu żywienia na układ oddechowy
- 7.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 7.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu oddechowego
- 7.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 8.1 Ocena i analiza wpływu żywienia na układ moczowy
- 8.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 8.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu moczowego
- 8.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 9.1 Ocena i analiza wpływu żywienia na układ pokarmowy
- 9.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 9.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego
- 9.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Wprowadzenie
- 10.1 Ocena i analiza wpływu na układ mięśniowo-szkieletowy i skórę
- 10.2 Diagnozy pielęgniarskie
- 10.3 Planowanie i wdrażanie strategii żywieniowych wpływających na funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego i skóry
- 10.4 Ocena skuteczności strategii żywieniowych
- Podsumowanie rozdziału
- Chcesz wiedzieć więcej?
- Kluczowe pojęcia
- Sprawdź się!
- Rozdział 1
- Rozdział 2
- Rozdział 3
- Rozdział 4
- Rozdział 5
- Rozdział 6
- Rozdział 7
- Rozdział 8
- Rozdział 9
- Rozdział 10
Podsumowanie
Podręcznik „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” jest skierowany do studentek i studentów pielęgniarstwa jako pozycja wspierająca naukę przedmiotów takich jak dietetyka czy interna. Może być również cennym materiałem podczas powtórzeń i przygotowań do egzaminów. Interdyscyplinarne podejście sprawia, że sprawdzi się także jako poradnik dla osób już aktywnych zawodowo, sprawujących opiekę nad pacjentami w warunkach klinicznych i ambulatoryjnych. „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” dostarcza też cennych informacji i porad dotyczących profilaktyki zdrowotnej i promocji zdrowego stylu życia. Niniejszy podręcznik bazuje na amerykańskiej pozycji „Nutrition for Nurses”, jednak został znacząco przebudowany i uzupełniony, by odpowiadał realiom polskim i europejskim. Dotyczy to zgodności z normami i przepisami, ale także z praktyką kliniczną i dydaktyczną. Zadbały o to autorki polskiej edycji – cenione autorytety w dziedzinie pielęgniarstwa. Podręcznik został sfinansowany w ramach programu HP Digital Equity Accelerator dla Fundacji OpenStax Poland oraz z grantu White Star Education Foundation. Serdecznie dziękujemy!
Główni autorzy
Iwona Bodys-Cupak, dr hab. n. o zdr., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Anna Felińczak, dr n. med., prof. Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Iwona Malinowska-Lipień, dr hab., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Monika Michalak, dr n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Mirosława Noppenberg, dr n. o zdr. Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
Lucyna Płaszewska-Żywko, dr n. med., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
Lucyna Ścisło, dr hab. n. med. i n. o zdr., Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
oraz autorki wydania "Nutrition for Nurses"
Emerald Charity Bilbrew, Fayetteville Technical Community College
Jody Vogelzang, Fairfield University
Kelli Whittington, Southern Illinois University
Autorzy wspomagający
Joanna Rosińczuk, prof. dr hab. n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Zgłoś poprawkę
Wszystkie podręczniki OpenStax Poland przechodzą rygorystyczny proces recenzji. Mimo to niektóre błędy mogły zostać przeoczone, co zdarza się w każdej profesjonalnej publikacji. Nasze książki są cyfrowe, dlatego możemy uaktualniać je, gdy zachodzi taka potrzeba. By zaproponować poprawkę, prosimy skorzystać z odnośnika na stronie podręcznika na OpenStax.org. Zgłoszone poprawki są analizowane przez ekspertów i wprowadzane do publikacji przez zespół redakcyjny.
Data publikacji
15 września, 2025
Wersja cyfrowa
ISBN PDF 978-83-965824-5-4. ISBN online 978-83-965824-6-1
Licencja
Podręcznik "Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych"
jest opublikowany na licencji Creative Commons Attribution License v4.0