Otwartość to przyszłość edukacji.

x
  • Przedmowa
  • Rozdział 1 Zasady zdrowego odżywiania i stylu życia oraz proces opieki żywieniowejRozdział 2 Edukacja żywieniowa pacjenta jako element opieki pielęgniarskiejRozdział 3 Odżywianie a zdrowie układu nerwowegoRozdział 4 Odżywianie a zdrowie układu endokrynologicznegoRozdział 5 Odżywianie a zdrowie układu krwiotwórczegoRozdział 6 Odżywianie a zdrowie układu sercowo-naczyniowegoRozdział 7 Odżywianie a zdrowie układu oddechowegoRozdział 8 Odżywianie a zdrowie układu moczowegoRozdział 9 Odżywianie a zdrowie układu pokarmowegoRozdział 10 Odżywianie a zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego i skóryRozwiązania zadań
  • Bibliografia
  • Skorowidz rzeczowy
  • Szczegóły książki

    Podsumowanie

    Podręcznik „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” jest skierowany do studentek i studentów pielęgniarstwa jako pozycja wspierająca naukę przedmiotów takich jak dietetyka czy interna. Może być również cennym materiałem podczas powtórzeń i przygotowań do egzaminów. Interdyscyplinarne podejście sprawia, że sprawdzi się także jako poradnik dla osób już aktywnych zawodowo, sprawujących opiekę nad pacjentami w warunkach klinicznych i ambulatoryjnych. „Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych” dostarcza też cennych informacji i porad dotyczących profilaktyki zdrowotnej i promocji zdrowego stylu życia. Niniejszy podręcznik bazuje na amerykańskiej pozycji „Nutrition for Nurses”, jednak został znacząco przebudowany i uzupełniony, by odpowiadał realiom polskim i europejskim. Dotyczy to zgodności z normami i przepisami, ale także z praktyką kliniczną i dydaktyczną. Zadbały o to autorki polskiej edycji – cenione autorytety w dziedzinie pielęgniarstwa. Podręcznik został sfinansowany w ramach programu HP Digital Equity Accelerator dla Fundacji OpenStax Poland oraz z grantu White Star Education Foundation. Serdecznie dziękujemy!

    Główni autorzy

    Iwona Bodys-Cupak, dr hab. n. o zdr., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
    Anna Felińczak, dr n. med., prof. Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
    Iwona Malinowska-Lipień, dr hab., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
    Monika Michalak, dr n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
    Mirosława Noppenberg, dr n. o zdr. Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
    ​​Lucyna Płaszewska-Żywko, dr n. med., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum
    Lucyna Ścisło, dr hab. n. med. i n. o zdr., Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum

    oraz autorki wydania "Nutrition for Nurses"
    Emerald Charity Bilbrew, Fayetteville Technical Community College
    Jody Vogelzang, Fairfield University
    Kelli Whittington, Southern Illinois University

    Autorzy wspomagający

    Joanna Rosińczuk, prof. dr hab. n. o zdr., Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

    Zgłoś poprawkę

    Wszystkie podręczniki OpenStax Poland przechodzą rygorystyczny proces recenzji. Mimo to niektóre błędy mogły zostać przeoczone, co zdarza się w każdej profesjonalnej publikacji. Nasze książki są cyfrowe, dlatego możemy uaktualniać je, gdy zachodzi taka potrzeba. By zaproponować poprawkę, prosimy skorzystać z odnośnika na stronie podręcznika na OpenStax.org. Zgłoszone poprawki są analizowane przez ekspertów i wprowadzane do publikacji przez zespół redakcyjny.

    Errata

    Data publikacji

    15 września, 2025

    Wersja cyfrowa

    ISBN PDF 978-83-965824-5-4. ISBN online 978-83-965824-6-1

    Licencja


    Podręcznik "Pielęgniarstwo. Żywienie w wybranych stanach klinicznych"
    jest opublikowany na licencji Creative Commons Attribution License v4.0